EMDR Therapie bij huilbaby's
Heb jij een huilbaby ? Slaapt je baby bijna niet? Je hebt alles al geprobeerd en niets lijkt te helpen ? De voeding is goed en toch blijft je baby maar huilen. Iets waar je als ouders behoorlijk van overstuur kunt raken of zelfs een postnatale depressie van kunt oplopen. Op het consultatie bureau en bij de huisarts kom je niet verder.
Heb jij een stressvolle zwangerschap gehad? Een zware geboorte / bevalling achter de rug? Heeft je kindje in de couveuse of aan de beademing gelegen ? Heeft je baby een medische ingreep gehad? Of een vroeggeboorte?
Zomaar enkele voorbeelden van trauma's die je baby opgelopen kunnen hebben! Vaak worden deze gebeurtenissen niet gelinkt aan een pre-verbaal trauma of het huilen van je baby. Maar je kleintje heeft wel hersentjes die dit opslaan. En reageert net als bij oudere kinderen en volwassenen op triggers en kan herbelevingen hebben.
Triggers en herbelevingen
Triggers of herbelevingen die er voor zorgen dat je kleintje veel huilt en bijna niet slaapt. Immers kan je kindje niet veel anders nog dan huilen. Dan denk je nog niet gelijk aan EMDR therapie. Onze ervaring, en gelukkig ook in steeds meer ziekenhuizen, is dat EMDR therapie bij zowel ouders als kind zeer effectief kan zijn.
Ook als ouder kun je helemaal ontredderd zijn als je baby veel huilt. Het gevoel van machteloosheid en falen maar ook schuldgevoelens kunnen er voor zorgen dat een ouder zelfs PTSS kan ontwikkelen.
Bij EMDR therapie met een baby gebruiken we de verhalenmethode. De therapeut maakt samen met jullie als ouder het verhaal. Dit is vaak voor ouders ook al helpend bij de verwerking van de gebeurtenissen.
Ouders als co-therapeut
Ouders, samen met de baby komen samen naar de therapie. De ouders zijn de co-therapeut en de therapeut oefent samen met de ouders in de praktijk met de verhaal en de techniek.
Ondanks dat ze nog zo ontzettend jong zijn zie je in de praktijk de spanning vaak oplopen of juist afnemen. Het blijft iedere keer weer uniek hoe een baby reageert op het verhaal van de gebeurtenissen.
Ouders gaan gedurende de gehele week in de rol van co-therapeut dagelijks 2x met de baby aan de slag. Ouders brengen iedere dag kort verslag uit over wat er veranderd of opvalt.
Vaak zien we dat 2 sessies al voldoende zijn. Soms kan het zijn dat we nog iets moeten aanpassen of niet op de juiste gebeurtenissen zitten. Maar dan passen we het verhaal aan of gaan opzoek naar welke gebeurtenissen er nog meer zijn geweest.
Onze ervaringen hierin zijn echt bijzonder en uniek. Wetenschappenlijke onderzoeken naar de effectiviteit lopen nog steeds maar de eerste resultaten zijn zeer positief. Want ook een baby heeft een brein.